Zastosowanie i zasada działania
Separatory tłuszczu przeznaczone są do usuwania tłuszczów i olejów organicznych pochodzenia zwierzęcego i roślinnego (substancji o charakterze płynnym, jak i łatwo opadających organicznych cząstek stałych) zawartych w ściekach technologicznych pochodzących z obiektów gastronomicznych, sklepów mięsnych i masarni, zakładów przetwórstwa spożywczo-garmażeryjnego, zakładów utylizacji cząstek zwierzęcych, rafinerii oleju roślinnego, itp.
Proces oczyszczania rozpoczyna się na wlocie separatora, gdzie zainstalowany deflektor niweluje energię dopływających ścieków. Główną funkcją deflektora jest więc uspokojenie przepływu oraz jego właściwe ukierunkowanie, co wzmacnia zjawisko separacji zanieczyszczeń.
Zasadniczy proces oczyszczania następuje za deflektorem, gdzie odbywa się wytrącanie i sedymentacja łatwo opadających zanieczyszczeń stałych. Jednocześnie przebiega proces flotacji zanieczyszczeń płynnych, wskutek czego w górnej przestrzeni komory separatora tworzy się „kożuch” zawiesiny olejowo-tłuszczowej. Specjalna konstrukcja przegrody znajdującej się na wylocie urządzenia zabezpiecza przed wymyciem zgromadzonych zanieczyszczeń do odpływu i skażeniem chronionego odbiornika. W przypadku zastosowania separatora typu SEP-TL właściwym jest zastosowanie poprzedzającego go osadnika, co powoduje rozdzielenie procesu sedymentacji i flotacji na dwa urządzenia.
Opcjonalnie proponujemy doposażenie separatora w urządzenie monitorujące stan zanieczyszczenia separatora poprzez pomiar i sygnalizację przekroczenia granicznej wartości następujących parametrów: ilość zdeponowanego osadu, ilość zdeponowanych substancji olejowo-tłuszczowych.
Urządzenia spełniają wymogi:
- Norma PN-EN 1825-1:2007 Oddzielacze tłuszczu
Część 1: Zasady projektowania, użytkowania i badania, znakowanie oraz sterowanie jakością - Norma PN-EN 1825-2:2005 Oddzielacze tłuszczu
Część 2: Dobór wymiarów nominalnych, instalowanie, użytkowanie i eksploatacja